Geçen sene İsmek Ahşap Rölyef ve Mefruşat Kurslarına devam etmiş, bir çok bilgi edinip uygulama fırsatı bulmuştum. İlgi alanımdaki konularla ilgili eğitim alıyor olmak benim için büyük bir zevk. Bu sene yine İsmek’liyim. Mefruşat kursunda ikinci senem, ahşap rölyef yerine de ahşap boyama kursuna gidiyorum. Peçete kabartma tekniği nasıl yapılır sorusunun cevabına geçelim mi?
Peçete Kabarma Tekniği
Bu örnekle birlikte hem peçete dekupaj tekniğini, hem peçete yapıştırma aşamasını hem de peçeteyi hamurla kabartma / boyutlandırma konularını detaylıca incelemiş olacaksınız.
Peçete kabartma tekniği uygulaması için için kutu boyamayı tercih ettim ve kutuyu Plaid marka beyaz akrilik boya ile boyadım. Çiçekli böcekli tabir edilen desenleri pek sevmediğimden fotoğrafta gördüğünüz patikli peçeteyi seçtim. Peçetedeki deseni düzgün bir şekilde makasla kesip, katlarına ayırdım. İlk katını kutunun üzerine peçete tutkalı ile yapıştırdım. Peçetenin sadece ilk katını kullanıyoruz. Diğer katlar ne yazık ki çöpe. Bu nedenle aynı peçeteden iki adete ihtiyacınız olacak.
Peçete kabartmada kullanılan hamur dekupaj resmi kabartırken kullandığımız hamurla aynı. Hazır olarak satın almak yerine evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hamur yoğrulduktan sonra hava almayacak bir şekilde naylonla sarılırsa oldukça uzun süre bozulmadan muhafaza edilebiliyor.
Hamurun tarifini öğrenmek isteyenler buradan tarife ulaşıp kolaylıkla uygulayabilirler. Artık bir daha dekupaj hamuru satın almayacaklar.
Sıra desenin üzerini hamurla kaplamaya geldiğinde, geçen seneki ahşap rölyef kursunda öğrendiklerim fayda sağladı. Hamurdan kopardığım minik parçalara desene göre boyut verip peçete tutkalı ile desenin üzerine yapıştırdım. Parmağınızla şekil verebilirsiniz.
Hamurla kaplama işlemi sona erdikten sonra bir çift daha peçete kesip yine katlarını ayırdım. Yine sadece ilk katı kullandım. İlk katları peçete tutkalıyla bu kez hamurların üzerine yapıştırdım. Desen hamurla kabartıldığı için alan genişliyor ve peçete küçük geliyor. Kenarlarda kalan boş alanları desene uygun renkte akrilik boyayla boyayarak kapattım.
Kutunun kenarlarına stencil yardımıyla puantiyeler yapıp tüm kutuya su bazlı vernik uygulaması yaptım ve işte ilk peçete kabartmalı kutum hazır hale gelmiş oldu. Peçete kabartma tekniği nasıl yapılır konusunda sormak istediğiniz detaylar olursa aşağıdaki yorum bölümüne mesaj bırakabilirsiniz.
Dekupaj resimleri yayınladığım kategorim de ilginizi çekebilir.
Serra Hanım, bir süredir yurt dışında oluğum için yorumunuzu ne yazık ki şimdi fark edebildim, gecikmeli de olsa teşekkür ederim. Yazdıklarımdan faydalanılıyor olması beni mutlu ediyor, hele bir de sizin gibi yorum yazarak bunu ifade eden zarif ziyaretçilerimle iletişim kurabilmek daha da mutlu ediyor. Eminönüne gittiğinizde daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa benimle iletişime geçebilirsiniz. Mail adresim nalanaygun@gmail.com Kocaman sevgiler size Türkiye'den
Sevgili Nalan Hanim,
Birkac zamandir blogunuz müdavimi oldum. Isvicre'de yasiyorum, o kadar zamandir her seferinde Eminönü'ne giderim, sizin yazinizi okuduktan sonra anladim ki, sadece gidiyormusum ve dönüyormusum 🙂 🙁 Bu sefer bütün yazilarinizi dikkatlice okuyup, not alip bilerek gidecegim. Cok tesekkürler. Eminönü yazi serinizi o kadar begendim ki baska hangi konularda yazilariniz oldugunu merak edip her yazinizi okudum. Kabartma peçete yaziniz cok ilgimi cekti. Dekupaj teknigini bu kadar arastirip okuyorum, bu teknigi ilk defa bu yazinizla ögrendim. Muhakkak denemek istiyorum. Malzemelerimi hazir almak yerine yapmayi tercih ettigim icin (hem daha ucuz hem de mümkün oldugu kadar fazla el yapimi yapmayi amaç edindigim icin, örnegin shabby chic chalk renkleri, vs.) buğday nişastası ve çiçek tutkalı ile yapilan hamurun tarifini ögrenmek istiyorum. Lütfen buraya yazabilir misiniz acaba? Cok tesekkürler, basarili calismalarinizin devamini can-i gönülden dilerim.
Teşekkür ederim Necla Hanım
ellerine sağlık çok güzel olmuş…
Sevgili Fuzuli, beğenmenize sevindim:)
şahane olmuş…
ilk kez gördüm bu yöntemi,
süper fikir benim için 🙂
Gülen Hanım öyle uzun uzadıya anlatınca sanki zormuş gibi görünüyor ama inanın değil, siz de rahatlıkla yaparsınız eminim. Teşekkür ederim ziyaretiniz için.
Ben neyse ki halihazırda bu işe bulaşmış değilim; biliyorum beceremem çünkü. Patiklerin gerçek olduğunu düşünüyorum baktıkça.
Bu işi yapan ellere sağlık..
Neslihan Hanım ve Şenay Hanım, yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkürler:)
çok güzel , hatta mükemmel bir çalışma .. Ben çok beğendim , ellerinize sağlık
Oyyyy ne zahmetli bir işmiş 🙂 Vallahi ellerine sağlık çok güzel bir sonuç çıkmış ortaya 🙂
mor atölye,beğenmene çook sevindim teşekkür ederim:)
Harika zevkli bir obje çıkmış ortaya, ellerine sağlık..
Nalan'cım inanılmaz zevklisin..
Banu ablacım, beğenmene ve deneyecek olmana çok sevindim. Merakla beklemedeyim haberin olsun ama senin meşhur yapılacaklar listen epey uzun gayet iyi biliyorum.:) Listeye kaçıncı sıradan girecek acaba? Benden daha güzelini yaparsın sen.
Didem Hanım, yorum ve ziyaretiniz için teşekkürler:)
sevgili Elift, teknik öğretenlerim çok olur inşallah, çok sevdim bu duayı:) Sağolasın:)
Funda'cım, rölyefde yaptığın o güzelim çalışmalarının yanında bu senin için çocuk oyuncağı kalır:)
perininhünerleri, çok teşekkür ederim, azıcık şımarma moduna soktun beni haberin olsun:)
ellerinize sağlık çok beğendim..
çok tatlı olmuş, ama paylaşımın, kutundan da nefis olmuş, çok sağol, iyi ki varsın, teknik öğretenlerin, elinden tutanların çok olsun, çoook teşekkürler
Yine çok başarılı bir çalışma olmuş . Arkadaşım ellerin,kolların dert görmesin .Öyle güzel anlatmış, resimlemişsin ki peçete bulup benim de deneyesim geldi 🙂 Sevgilerimle…
çok güzel anlatmışsın teşekkürler .
ellerine sağlık maşallah elini neye atsan güzel yapıyorsun 🙂
Bu kadar güzel anlatımdan sonra bu tekniği denemeden olmaz değil mi 🙂 Senin ki gibi güzel ve özenli olmayacağı kesin ama, deneyeceğim genede 🙂
Çok teşekkürler sevgili Fransali Gelin. Kullandığım hamurun markası Creall do&dry light. Model veya seramik hamuru şeklinde geçiyor ama markayı googleda aratırsanız eminim hem onu hem de daha bir çok çeşidini Fransa'da rahatlıkla bulabilirsiniz. Light olması özellikle önemli.
Sayenizde yeni bir daha ogrendim, ve ogrendiçe mutlu oluyorum. Acaba bu hamurun ingilizce bir adi varmi? Fransa'da yasiyorum burdan temin edebilmek için sormustum. Kutuyada bayildim harika olmus. Elelrinize saglik
Peçeteyi denemedim çok zor olur gibi geliyor bana… Dekupaj kağıdı daha kolay göreceksin…
Çok teşekkürler Tasarıbell:)
Gülsen'cim, beğenmene pek sevindim:)Ben de bu yöntemi bilmiyorum ki hatta blog izleyicilerimden birisi "hamurla kabartmada dekupaj resmi yerine peçete kullanılır mı" diye sorduğunda peçeteyle kabartma işlemi olmaz diye müthiş yanıltıcı bir cevap vermiştim.:) Şimdi sırada dekupaj resmikabartması var bakalım onu becerebilecek miyim?
Ne kadar da güzel olmuş.. çok da güzel anlatmışsınız.. ellerinize sağlık..
Nalancığım; resimlediğin bu çalışma, bu alana meyledenlere büyük fayda sağlacayak, desene boyut kazandırma böyle olur işte…! Epeydir anlatmaya çalıştığım durum buydu… Ellerine sağlık tertemiz ve doğru bir çalışma yapmışsın yine…
Boyutlu dekupaj çalışmalarında kabartılan desenin kenarından beyaz tutkal göründüğünde ne kadar yapay bir hal alıyor obje, ama nedense bakıyorum bu işin öğreticileri bile hala ısrarla bu yanlış yöntemi öğretip duruyor öğrencilerine…
Modellemeden bi haberler…
İki kağıdı üst üste yapıştır gitsin oh ala ne kolay…
Selda Hanım, teşekkürler ve sevgiler:)
Sağol Fiamma'cım, çok sevindim beğenmene:)
Bahar'cım,en azından sen bir deneme yapmışsın, ebn peçeteyle hamur kabartma yapıldığını bile bilmiyordum, acemilik diz boyu:)
Sevgili X madame, çok teşekkürler:)
Sevgili Elif'in Terazisi, çok teşekkürler:)
Sevgili Elisi Defteri, benim için de ilkti,çok teşekkürler:)
Sevgili Colette, çok teşekkürler:)
Mehtap Hanım'cığım teşekkür ederim:)
Harika, elinize sağlık
Ellerine emeklerine sağlık NAlancığım, verdiğin bilgiler her daim yol gösterici ayrıca teşekkür ediyorum, ilk deneyim olmasına rağmen de her zaman elinden çıktığı gibi başarılı bir çalışma, devamı gelsin inşallah…
Çok tatlı olmuş Nalan Abla, peçete kabartmayı denemiştim ben bi kere ama önce peçeteyi komple hamura yapıştırdığımdan kesmek çok zor olmuştu. Tamam bu senin yöntemi tuttum, denicem, ellerine sağlık:)
süper cici muhteşem çok tatlı çok şeker bayıldımmm ilk olmasına rağmen mükemmel olmuş tebrikederim
Çok hoş bir kutu olmuş, elinize sağlık. Bu yöntemi ilk kez görüyorum, teşekkürler anlatımınız için:)
Nalan hanımcığım detaylı anlatım için çok teşekkürler. Ayrıca çok başarılı bir çalışma olmuş,kutlarım.
Ahşap boyama benim de hobilerim arasında baş köşeye yerleşti ,çok severek yapıyorum ve bu tür paylaşımlar arttıkça çok mutlu oluyorum.
Ellerinize yüreğinize sağlık!
Çok güzel anlatmışsınız,çalışmada çok güzel ellerinize sağlık.Sevgilerimle..
süper harika muhteşem olmuş ellerinize sağlık 🙂