Düdüklüde Zeytinyağlı Taze Bakla

Düdüklüde Zeytinyağlı Taze Bakla

Sebzeler benim mutfağımda özel bir yere sahip, kısa mevsimli bakla da öyle.  Baklagillere adını veren, bitkisel protein ve karbonhidrat içeren bakla, demir ve kalsiyum mineralleri açısından da oldukça zengin. Faydasına da değindikten sonra düdüklüde zeytinyağlı taze bakla tarifine geçelim mi?

Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi

  • 1 kg. taze bakla
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • 7-8 damla limon suyu

Taze baklayı düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyorum. Bu şekilde hem daha sağlıklı hem de görünümü pırıl pırıl oluyor. Tencerede pişirildiğinde daha karamsı bir renge bürünmesinden hoşlanmıyorum.

Düdüklü tencereye zeytinyağı, küp küp doğranmış soğan ve baklaları ekliyorum. Soğanı kavurmaya gerek yok hepsini aynı anda ekliyoruz. 1 bardak veya 1 kupa soğuk suda karıştırılan tuz, şeker ve limon suyunu da baklaların üzerine döküyorum. Tüm malzemeyi düdüklünün içinde iyice karıştırdıktan sonra düdüklünün kapağını kapatıp pişirmeye bırakıyorum.

İlk buhar çıktıktan sonra kısık ateşe alınan bakla, baklanın cinsine göre 15-20 dakikada pişer. Bundan 3-4 hafta önce pişirdiğim baklalar 20-25 dakikada pişerken şu sıralar 15 dakika yeterli olabiliyor. Dediğim gibi baklanın cinsi ve mevsimle de alakalı. En garanti yöntem 15 dakika sonra açıp kontrol etmek.

Baklayı soğuduktan sonra üzerine dereotu serperek servise hazırlamayı tercih ediyorum. Dileyen dereotu ekleyebilir. Bu sizlerin damak zevkine kalmış bir tercih. Üzerine sarımsaklı yoğurt da unutulmamalı.

Afiyet olsun

Katmer poğaça tarifimi denediniz mi?

Yorum Yaz