Turşu yapmayı düşünenler ve tarif arayanlar için tadına doyamayacağınız, iyi ki denemişim diyeceğiniz muhteşem bir tarif. Ben yıllardır hep bu şekilde turşu yapıyorum. İşte doğrama turşu tarifi.
Ben doğrama turşu olarak tanımlasam da halk arasında kaşık turşu, cilveli turşu veya susuz turşu gibi bir çok farklı isimle de anılıyor.
Turşumuzun içinde su yok, susuz turşu da diyebiliriz. Kalın tuz yerine ise normal tuz kullanıyoruz. Sebzeler bütün olarak değil, doğranarak kullanıldığı için sunum olarak da güzel bir turşu oluyor. Toplamda 7 kilo sebze ve bir orta boy beyaz lahanadan yapılıyor, malzemeleri kendi isteğinize göre de seçebilirsiniz ama kg. ölçülerine dikkat edilmesi gerekiyor aksi taktirde sirke ve tuz oranı eksik veya fazla gelebilir. Ben 3 litrelik kavanozlardan kullanıyorum, iki tam dolu biri de yarım olmak üzere toplamda 2.5 kavanoz turşu çıkıyor.
Doğrama Turşu Malzemeleri
- 2 kg. kornişon salatalık
- 1 kg. Acur
- 1 kg. Taze Kırmızı biber
- 1 kg. Yeşil biber
- 2 kg. havuç
- 1 orta boy beyaz lahana
- 2 demet maydanoz
- 1 demek kereviz sapı
- 250 gr. sarımsak
- 1 kg. sirke
- 1.5 su bardağı normal sofralık tuz
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra büyükçe bir kabın içerisine (kavanozlara değil) hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde doğruyoruz. Büyükçe bir kap dedim ama normalde evlerimizde bu ölçülerde bir kap bulmak pek mümkün değil, sadece turşu yapmak için bir tane edinebilirsiniz. Tüm malzemeleri doğrama işlemi bittikten sonra 1.5 su bardağı tuzu malzemelerin üzerine döküp, tuzla malzemeleri ovuyoruz ve tam 1.5 saat o şekilde bekletiyoruz.
Sebzeler 1.5 saatin sonunda sularını salmış oluyorlar. Malzemeleri, üzerine sirke, sarımsak ve limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurup, sirkeli tuzlu suyu kavanozlara eşit oranda paylaştırıyoruz. Tüm suyu kullandığınızdan emin olun. 10-15 gün sonra turşunuz hazır.
Fotoğraftaki malzemeler yukarıdaki ölçülerden fazladır, sizi yanıltmasın. Fotoğraflar 2007 yılına ait, o dönemde ev yemekleri yapan bir Cafe işletiyordum, Cafe için yaptığım turşuları fotoğraflamıştım. Bu seneki doğrama kıyma turşumu ise 1 hafta önce kurdum, 1 haftaya kalmaz hazır olur.
8 yumurtalı revani tarifimi incelediniz mi?
normal sofralık tuz erimesine neden olmuyormu sebzelerin turşuluk tuz kullansak, birde su yetmez ise doldurmaya kavanozları öneriniz nedir
Bu tarifin özelliği sofra tuzu kullanılması ve sebzelerin suyuyla hazırlanması. Kışlık turşu gibi çok uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız turşuluk tuzla bir deneyin. Ben hiç demedim.
Suyu az gelmeyecektir çunku sebzeleri tuzla iyice ovduktan sonra beklettiğinizde sebzeler kendi sularını salacak.
1,5 bardak tuz cok fazla degilmi?
7 kilo sebze ve 1 adet lahana için çok değil. Bu arada turşuluk kalın tuz değil, klasik sofra tuzu kullanıyorum.
Özge Hanım, ne mutlu bana, güzel geri dönüşünüz için ben de teşekkür ederim. Tarifte 7 kilo sebze ve 1 orta boy lahana için 1.5 su bardağı tuz kullandığımı dikkate alırsak sadece 1 lahana için 1 bardak tuz çok fazla gelir. Eğer çok irice bir lahanaysa önce çeyrek bardak tuz ekleyip bir tadına bakın.
Mrb bu turşuyu kışlık turşu olarak yapabilir miyiz dayanır mi bi kaç ay
Merhaba Özge Hanım, tabii ki dayanır. Yeter ki kapağını açtıktan sonra kısa sürede tüketin.
Nalan hanım turşu harika oldu iki yıldır yapıyorum yiyen herkes tarif istiyor yalnız ben bisey merak ediyorum içinde ki lahana bu şekilde harika oluyor tek başına lahana yı aynı tarifle yapsam olur mu az olan suyu ona yeter mi
Lahana zaten kolay su bırakan bir sebze, tabii ki olur rahatlıkla yapabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim 1 su bbardağı tuz fazla olmaz mi peki bi lahana için çok sağolun kafama bisey takıldığı zaman hemen cvp veriyorsunuz böyle bi tursu tarifini öğrendiğim icin minnattarim size
Malzemeleri iyice bastırın, hatta epey güç sarfederek bastırın ki arada hiç boşluk kalmasın ve tüm malzeme su içerisinde kalacak şekilde yerleşsin.
Nalan Hanım, turşunuzu yaptım bugün. Aynı tarifiniz gibi ama suyunu doldurduğumda kab tam dolmadı su ekleyemeyiz ne yapmak lazım acaba?
Bu tarif; ilaç gibi geldi, hemen deneyeceğim…
Çok sevindim Nuraycatasarimlar, afiyet olsun:)
Geçen hafta turşuyu yaptım kavanozun biri bitmek üzere:)) eşim ,oğlum bayıldı,iyiki varsınız:))) ve paylaşmışsınız:)))
Sağol sezobigo:)
nasıl ağzım sulandı anlatamam:)ellerine sağlık çok güzel görünüyor
Bu tarif bol sirkeli olduğu için diğer turşulara oranla daha erken oluyor. Ben turşumu 8 gün önce yapmıştım, bugün arkadaşım gelince onunla beraber tadına baktık, tamamen olmuş kütür kütürdü.
gerçekten 1 haftada mı oluyor turşu?
bu konuda o kadar cahilim ki, becerebilenlere çok imreniyorum valla..
ellerine sağlık gülüm..
Sağol Meral abla, blogda varsa ben bulurum onu.
Valla benimde ağzım sulandı hiç turşu kurmadım buranın hanımları çok hamarat muhakkak banada getiriyorlar ama bunu deneyeceğim..Havlulu dekopaj sanırım Filiz yollamıştı ben yollamadım yoksa sana maille gönderirim…
Sevgili Canan teşekkür ederim yorumun içn, denersen haberdar et bizi olur mu?:)
Aslı'cım, turşu yapmayı hiç bilmeyenlerin de yapabileceği şekilde tarif verdim, hadi doğruu malzeme almaya, bugün turşu yapacaksın! 🙂
Bende bilmiyorum yapmayı, hiç denemedim nalan. Ama çok seviyorum. Ellerine saglık, çok güzel görünüyor..Acur, havuç, lahana, ve kelek dimi o? bayılırım ya 🙂
çok güzel bir görüntü oluşmuş bayılırım turşuya hiç böyle denememiştim malzemelerimi alıp bende denemek istiyorum
sevgili özlem, terracotta ve Ebru, yorumlarınız için teşekkürler:)
Ebru'cum becerilmeyecek gibi değil, yarım ölçüden bi dene, sonrasında her sene yapacaksın. Garanti veriyorum:)
Offff offff ağız sulandırıcı gözüküyor
Ben kiiiim turşu yapmak kiiiim, beceremem ki 🙁 Ama denemeye teşvil ediyor inan ağzımın suyu aktı!Sevgiler, Ebru
Oooooooo Şahane görünüyor,hemen denemeliyim…
Ben teşekkür ederim Banuca:)
Nasıl güzel bir görüntü buuuu, gerçekten ağzım sulandı, çoook severim turşuyu, ama böylesini yememiştim… Bunu denemeliyimmmmm, hemen kopyalıyorum, çoook teşekkürler:)
Sevgili okuyan ve dodo teşekkürler yorumlarınız için:)
özellikle lahana ve biber turşusunu çok severim… turşu suyunu da severim:)
detaylı anlatımınız için teşekkür ederim…
sevgilerimle…
Ağzım sulandı.Nefis görünüyor.Ellerine sağlık.İlk fırsatta deneteceğim Sevgiler.
Sağol mavicim, evet kütür kütür oluyor. Keşke gelsende yesen.
Noblesse'cim haklısın, hazırda turşu olunca hemen hemen her yemeğin yanına yakışacak hazır bir çeşit oluyor.
nalan ablacımm ellerine saglık baya ugraştıcı ama yapması çok zevlik dimi yemesinden güzel kurması bikere komşumuz yapmıştı böyle sadece sirke ile hiç erimiyor diri dir kalıyor ve tadı dedigin gibi muhteşem bencede yemege gelcem :D:D
ellerine sağlık Nalancığım, kışın en güzel garnitürü değil mi?