Doğrama Kıyma Turşu Tarifi

doğrama turşu tarifi

Eylül ve Ekim ayları turşu yapmak için gayet uygun zamanlar. Gerçi Ekim ayının çok sonuna kalmamak lazım. Turşu yapmayı düşünenler ve tarif arayanlar için tadına doyamayacağınız, iyi ki denemişim diyeceğiniz muhteşem bir tarif. Ben yıllardır hep bu şekilde turşu yapıyorum. İşte doğrama kıyma turşu tarifi.

Ben doğrama turşu olarak tanımlasam da halk arasında kaşık turşu, cilveli turşu veya susuz turşu gibi bir çok farklı isimle de anılıyor.

Turşumuzun içinde su yok, susuz turşu da diyebiliriz. Kalın tuz yerine ise normal tuz kullanıyoruz. Sebzeler bütün olarak değil, doğranarak kullanıldığı için sunum olarak da güzel bir turşu oluyor. Toplamda 7 kilo sebze ve bir orta boy beyaz lahanadan yapılıyor, malzemeleri kendi isteğinize göre de seçebilirsiniz ama kg. ölçülerine dikkat edilmesi gerekiyor aksi taktirde sirke ve tuz oranı eksik veya fazla gelebilir. Ben 3 litrelik kavanozlardan kullanıyorum, iki tam dolu biri de yarım olmak üzere toplamda 2.5 kavanoz turşu çıkıyor.

Doğrama Turşu Malzemeleri

  • 2 kg. kornişon salatalık
  • 1 kg. Acur
  • 1 kg. Taze Kırmızı biber
  • 1 kg. Yeşil biber
  • 2 kg. havuç
  • 1 orta boy beyaz lahana
  • 2 demet maydanoz
  • 1 demek kereviz sapı
  • 250 gr. sarımsak
  • 1 kg. sirke
  • 1.5 su bardağı normal sofralık tuz
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra büyükçe bir kabın içerisine (kavanozlara değil) hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde doğruyoruz. Büyükçe bir kap dedim ama normalde evlerimizde bu ölçülerde bir kap bulmak pek mümkün değil, sadece turşu yapmak için bir tane edinebilirsiniz. Tüm malzemeleri doğrama işlemi bittikten sonra 1.5 su bardağı tuzu malzemelerin üzerine döküp, tuzla malzemeleri ovuyoruz ve tam 1.5 saat o şekilde bekletiyoruz.

Sebzeler 1.5 saatin sonunda sularını salmış oluyorlar. Malzemeleri, üzerine sirke, sarımsak ve limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurup, sirkeli tuzlu suyu kavanozlara eşit oranda paylaştırıyoruz. Tüm suyu kullandığınızdan emin olun. 10-15 gün sonra turşunuz hazır.

Kıyma turşu tarifi

doğrama turşu

Fotoğraftaki malzemeler yukarıdaki ölçülerden fazladır, sizi yanıltmasın. Fotoğraflar 2007 yılına ait, o dönemde ev yemekleri yapan bir Cafe işletiyordum, Cafe için yaptığım turşuları fotoğraflamıştım. Bu seneki doğrama kıyma turşumu ise 1 hafta önce kurdum, 1 haftaya kalmaz hazır olur.

Denenmiş turşu tarifi
8 yumurtalı revani tarifimi incelediniz mi?

Yorum Yaz

35 Yorum