Emek Hırsızlığı Kesin Çözüm Yolları

Emek hırsızlığı izinsiz görsel kullanımı

Emek sahibi düşünür, tasarlar, çalışır ve üretir emek hırsızları ise tüm bu aşamaları atlayıp hazıra konmayı tercih ederek fikri, tasarımı veya fotoğrafı çalar yani emek hırsızlığı yapar.

Emek hırsızlığı tanımının yelpazesi oldukça geniş. Bugün değineceğim konu, ticari ürün fotoğrafı hırsızlığı yapanlarla nasıl mücadele edeceğimiz.

Ticari etik, dürüstlük ve kul hakkı kavramlarından bihaber emek hırsızları, çaldıkları ürün fotoğraflarını kendi ürün fotoğraflarıymış gibi yayınlayarak bu fotoğraflar üzerinden satış yapmakta.

Bir adet ürün numunesi hazırlayıp fotoğrafını çekmekten aciz bu kişi veya firmalar hem hak ihlal etmekte hem de tüketiciyi aldatmakta.

2005 yılından bu yana blog yazıyorum. Hazırladığım ürün fotoğraflarımı hem web sitemde hem de Instagram, Pinterest ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarımda yayınlıyorum.

Dolayısıyla, emek hırsızlığına maruz kalma tecrübem oldukça fazla ne yazık ki.

Peki elimiz kolumuz bağlı mı? Elbette ki hayır!

İşin hukuki boyutu ve kanuni haklarımız bir yana bugün size internet ortamında haklarımızı nasıl arayacağımıza dair kesin çözüm yöntemlerini sunacağım. Yeter ki vakit ayırın ve uygulamaya geçin.

Ürün fotoğraflarınızı kullananlarla nasıl mücadele edebilirsiniz?

Size veya firmanıza aitürün fotoğrafı isteğiniz dışında internet ortamında kullanılıyorsa, hak ihlaline neden olan mecraya göre farklı çözüm yolları var.

Hak iddia edebilmeniz için ön şart; ilgili fotoğrafın internet üzerinde ilk kez sizin tarafınızdan yayınlanmış olması ve bunu ispat edebilmeniz.

Çözüm çok basit. Sadece bir kaç dakikada dolduracağınız form sonucunda size ait olan fotoğrafı karşı hesaptan sildirtebilirsiniz.

Sırayla gidelim.

Hak ihlaline neden olan yayın Instagram’da yapılmış ise aşağıdaki linkteki formu doldurup göndermeniz kafi. Haklı bulunmanız durumunda 2 veya 3 iş günü içerisinde size ait olan fotoğraf, Instagram tarafından karşı hesabın yayınından kaldırılır ve ihlale neden olan instagram hesabı sahibi e-posta ile uyarılır.

Hak ihlali tekrarlanıyor ise hesap ceza alır.

Formu doldurmak en fazla 2 dakikanızı alır. Yıllardır form dolduruyorum şimdiye kadar onaylanmayan tek bir talebim olmadı. Eğer gerçekten hak sahibi sizseniz onaylanacaktır.

Aklınıza takılan bir detay olursa veya yapamazsanız mutlaka benimle iletişime geçin yardımcı olurum.

İnstagram telif hakkı ihlali formunu doldurmaya başlayabiliriz.

İnstagram telif hakkı ihlali formu nasıl doldurulur?

https://help.instagram.com/contact/372592039493026?helpref=faq_content

  1. Telif hakkı.
  2. “Telif hakkı bildiriminize devam edin” seçeneğini işaretleyin
  3. “Telif haklarımı ihlal ettiğini düşündüğüm bir içerik buldum”
  4. “Telif hakkı şikayetimle devam et”
  5. “İletişim bilgilerinizi girin”
  6. Telif hakkı kime ait? sorusunu “ben veya kuruluşum” olarak işaretleyin.
  7. Ad ve soyadınızı yazın.
  8. Göreviniz bölümünde “Hak sahibi, sorumlu veya yönetici” seçeneğini seçin.
  9. Açık adresinizi, telefon numaranızı, e-posta hesabınızı yazın. Yazdığınız e-posta hesabı Instagram hesabınıza ait e-posta adresi olsun.
  10. E-posta adresinizi doğrulayın.
  11. Hak sahibinin adı bölümüne tekrar ad ve soyadınızı yazın.
  12. Hak sahibi nerede faaliyet gösteriyor sorusunu “Amerika Birleşik Devletleri’nin dışında” olarak işaretleyip Türkiye’yi seçin.
  13. “Şikayet etmek istediğiniz içeriği belirtin” sekmesini tıklayın.
  14. “Ne tür bir içeriği bildiriyorsunuz?” sorusunu “fotoğraf veya video” olarak işaretleyin.
  15. Açılan pencereye şikayet etmek istediğiniz URL’i yazin. Bu maddeyi yapamayanlar çıkabiliyor, ek bilgi vereyim. Eğer bilgisayarda işlem yapıyor iseniz ürün fotoğrafınızı kullanan hesaba gidin, size ait görseli bulup tıklayın, tarayıcınızın adres satırındaki URL’i kopyalayıp pencereye yapıştırın. Mobilde işlem yapıyorsanız “bağlantıyı kopyala” seçeneğini tıklayarak url’i kopyalayın ve penceredeki boşluğa yapıştırın.
  16. “Bu içeriği neden bildiriyorsunuz?” sorusunu “bu içerik benim eserimi kopyalıyor” seçeneğiyle işaretleyin.
  17. “Telif hakkı saklı içeriğinizi bildirin” sorusu için “çektiğim bir fotoğraf” şıkkını seçin.
  18. “Eserinizin resmi bir örneğini nerede görebiliriz” sorusunun altındaki pencereye bu kez size ait olan fotoğrafın sizin instagram hesabınızdaki orjinal URL adresini yazın. Bu cevapta ilgili görselin bize ait olduğunu, ilk olarak bizim tarafımızdan paylaşıldığını ispat etmiş oluyoruz. Diyelim ki fotoğrafı instagram hesabınızda değil de web sitenizde yayınlamıştınız. O zaman web sitenizdeki ilgili içeriğin URL adresini yazın.
  19. Beyanı onayla sekmesini tıklayın.
  20. “Kabul ediyor musunuz” sorusunu evet olarak seçin.
  21. Elektronik imza bölümüne tekrar ad ve soyadınızı yazın ve gönder tuşuna basın. Bir kaç dakika içerisinde e-posta hesabınıza Instagram’ın şikayetinizi aldığına dair onay maili gelecektir.

instagram telif hakkı ihlali formu nasıl doldurulur

İşlem tamamdır.

Facebook telif hakkı ihlali formu nasıl doldurulur?

Hak ihlaline neden olan yayın Facebook’da yapılmış ise aşağıdaki linkte yer alan formu eksiksiz doldurup göndermeniz kafi. Haklı bulunmanız durumunda 2 veya 3 iş günü içerisinde size ait olan fotoğraf Facebook tarafından karşı hesabın yayınından kaldırılır ve ihlale neden olan Facebook hesabı sahibi e-posta ile uyarılır. Suç tekrarlanıyor ise hesap ceza alır.

https://www.facebook.com/help/contact/1758255661104383

Pinterest telif hakkı ihlali formu nasıl doldurulur?

Hak ihlaline neden olan yayın Pinretest’de yapılmış ise aşağıdaki linkte yer alan formu eksiksiz doldurup göndermeniz kafi. Haklı bulunmanız durumunda 2 veya 3 iş günü içerisinde size ait olan fotoğraf, Pinterest tarafından karşı hesabın yayınından kaldırılır ve ihlale neden olan Pinterest hesabı sahibi e-posta ile uyarılır. Suç tekrarlanıyor ise hesap ceza alır.

https://tr.pinterest.com/about/copyright/dmca-pin/

Web siteleri

Hak ihlaline neden olan yayın herhangi bir web sitesinde yapılmış ise aşağıdaki linkte yer alan Google’ın formunu eksiksiz doldurup göndermeniz kafi. Haklı bulunmanız durumunda 2 veya 3 iş günü içerisinde size ait olan fotoğrafın bulunduğu içerik Google indexinden kaldırılır.

içerikte Adsense reklamı varsa reklamlar devre dışı bırakılır ve o URL bir daha Google arama sonuçlarında yer alamaz. Web sitesi sahibi hem e-posta hem de Google Search Console üzerinden uyarılır ve site DMCA cezası alır.

https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?hl=tr

Konu emek hırsızlığı olunca bu içerik daha çok uzar gider böyle. 🙂

Ürün fotoğraflarınızı kullanan emek hırsızlarını tespit edebilmek için faydalı bir yöntem olan Google Tersinden Görsel Arama başlıklı içeriğim de ilginizi çekecek.

Yorum Yazın

25 Yorum

  • İyi günler Nalan Hanım. Çok bilgilendirici bir içerik olmuş. Benim merak ettiğim e ticaret sitelerinde (trendyol, hepsiburada vs.) gibi yerlerde tasarımlarımı çalan satıcılar var. Bunları nasıl şikayet edebilirim bilginiz var mı? Teşekkürler.

  • Yazınız çok açıklayıcı ve bilgilendirici başka hiç bir yerde araştırmadan bağlantılarınızdan işimi hallettim. Paylaştığınız için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

  • Merhaba Nalan Hanim,
    Benimde instagramda ‘yemek siparisi hizmeti’ kate gorili sayfam var ve siparis uzerine isle mesgulum. Sayfamdaki urunlerin tarifleri kendime aittir, senelerin birikimiyle olusturdum. Bir yakiminda benim gibi isle ugrasiyor. Instagram uzerinden bu isle baslamadan once kendi tarifim olan bir urunumun tarifini kendisine vermistim .Simdiyse kendisi benim verdigim tarifle izinsiz yapmaya ve paylasmaya basladi, ustelik sunumuna kadar ayni. tum gonderilerimin benzerini conseptine kadar yapmaya basladi, kendisi bir fikir uretmeden…Instagramda kendisini rencide etmek istemedigin icin mesajla; paylasiminda tafrifin bana ait oldugunu belirtmesini rica ettim, maalesef benim tafrimi kaybettigini ve Googledan belki bulmusumdur diye cevap verdi. Ben onun bu yaptigi emek hirsizliginin nasil onune gecebilirim. Simdi herkes onu takdir ediyor sanki tarif kendisininmis gibi..maden Googledan buldu ‘alintidir’ diyede belirtmesi gerekmez miyiz? Bana yardimci olursaniz sevinirim..tesekkur ederim..
    Saygilarimla
    Sena Gultekin

    • Merhaba Sena Hanım, içerikte bahsettiğim çözüm yolları ne yazık ki size ait orjinal fotoğrafın kullanıldığı durumlar dahilinde geçerli. Sizin fikriniz/tarifiniz kullanılmış. Bu elbetteki hiç ama hiç etik olmayan bir durum ancak ne yazık ki elimiz kolumuz bağlı kalıyor.

  • Nalan hanım merhaba, e ticaret işindeyim. Ürünlerin fotoğrafını özenerek çekip düzenlemeler yapıyorum, üzerine firmamın adını yazıyorum. O halde iken bile diğer satıcılar benim çektiğim fotoğrafları kullanıyor. Sıfır emekle ürün satışa sunuyorlar. Çektiğim fotoğraflar için telif hakkı almadım. Fotoğraflarımın kullanılmasını engellemek ce kullanan kişilerden sildirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    • Telif hakkı gerekli değil, o fotoğraf size aitse ve bunu bir yayınınızla ispatlayabiliyorsanız yukarıda anlattığım çözüm yollarını uygulayabilirsiniz.

  • Selamlar. Bir Konuda sizden yardım almak istiyorum. Web Sitemde 2013 yılında yazmış olduğum bir yazı, Birçok site tarafından kopyalanmış. (Bunlar arasında ahaber, hürriyet.com.tr’de var ). Hak ihlali başvurusunda bulundum ancak, Telifin size ait oldugunu tam olarak anlayamadık diye cevap geldi.

    Siz kendi bildirimlerinizde, bir yazının veya Post’un size ait oldugunu nasıl ispat ettiniz ? Hangi yönergeleri, Kanıtları sundunuz ? Yardımcı olursanız sevinirim tşkr ederim.

    • Merhaba, formu doldururken eksik bir şeyler yapmış olabilirsiniz. Şöyle yapalım; benim mail adresime bilgileri yazın (Sizin orjinal yazı linkiniz, karşı tarafın linki ) yardımcı olmaya çalışayım. Önce sorunun ne olduğunu anlayalım sonra karşı cevap yazalım.

  • Nalan Hanım o kadar güzel ve açıklayıcı anlatmışsınız ki. Bu yazınız internetteki bu kadar detaylı ele alınan tek kaynak bile olabilir hatta. Ben de benim o kadar emek vererek, fotoğraf çekmek için alet ekipmana o kadar yatırım yaparak ve ciddi mesai harcayarak çektiğim ürün fotoğraflarımın sürekli kopyalanıp aynı sektördeki diğer web siteleri tarafından hiç utanılmadan kullanılmasından inanın bıkmış durumdayım. Sizin sayenizde Google ayağında websitesini şikayet için ilk formumu doldurdum. Üzerinden 2 gün kadar geçti. Size danışacağım nokta süreç nasıl ilerliyor, konu ne zaman inceleniyor ve ilgili görseller ne zaman kalkıyor. Ben durum ile ilgili bir bilgilendirme alıyor muyum ve yöntem işe yarıyor mu. Cevaplarsanız minnettar kalırım. Sevgilerimle.

    • Merhaba Nihan Hanım, yorumunuz mutlu etti beni:)

      Web sitelerinde süreç şöyle ilerliyor; eğer formu doğru ve eksiksiz doldurduysanız Google başvurunuzu inceleyip onaylayacak ve karşı sitenin sizin görsellerinizi kullandığı url’ini Google arama sonuçlarından çıkaracak. Eğer sitelerinde Google reklamları varsa yine aynı url de reklam gösterimlerini de durduracak.

      Google ayağında sonuçlanma süresi 3 veya 5 gün içerisinde sonuçlanabildiği gibi bazen bir kaç gün daha uzayabiliyor. Bu tamamen onlara bağlı.

      Görseller için şikayette bulunduysanız sonuçla alakalı bir bilgilendirme göndermeyebiliyor ama takip edebileceğimiz bir yer var.

      Google hesabınıza giriş yaptıktan sonra aşağıdaki bağlantıyı kontrol edin. Süreç sonuçlanmış mı görebileceksiniz.

      https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-dashboard?hl=tr&pid=3&complaint_type=1

      Bizleri de haberdar ederseniz sevinirim.

  • Blog'unuzda okudum detayları, geçmiş olsun. Sinir bozucu bir durum ve sonları gelmiyor ne yazık ki. Tek çare mücadele etmekten yılmamak ve bu konuya zaman ayırmak. Sevgiler

  • Merhaba ben de bu konu mağdurlarından biriyim yazıma logo bakıyordum sizinkini kullanacağım linkinizi de altına ilave ederek
    Sonu gelmeyecek bunların galiba benim blogumun tamamını kopyalamış bir blog:(((
    sevgiler.

  • Sevgili Meral Akdeniz, Emine Öztürk, Nuray, Monica Livas, Çilekli mektubum, Bahar, Esen, Harikalar Atölyesi, Gülsen, Fiamma, bir bilene sorsak mı ve adsız ziyaretçim; değerli ziyaret ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Evdeki tadilat nedeniyle bloga pek vakit ayıramadım ve yorumlarınızı cevaplayamadım kusuruma bakmazsınız değil mi?

  • Güzel anlatmışsınız. Bu konuda mücadele etmek gerekiyor. Fotoğraf çalmanın ötesinde bir de blog yazısını aynen kopyalayıp yapıştırarak kendi blogunda yayınlayanlar gördüm ben. Ahlaksız olmalarının yanı sıra kafaları da çalışmıyor, bunun kendi SEO değerlerini mahvedeceğini anlamıyorlar.

  • Çok yeni bir bloggerim. Kursa gidemediğim için deneye yanıla, baka seyrede yapıyorum bazı şeyleri. Sizlerden ilham aldığım yada bazen birebir yaptığım şeyler var ama ben şahsen bu işin ticaretini yapmıyorum. Ve birebir yaptığım objeler olursa da mutlaka o objenin sahibini link vererek belirtme konusunda oldukça titizim. Yayınladığım resmin altına orjinal sahibinin linkini verip ayrıca yorumlardaki cevaplarda bile kullanmaya özen gösteriyorum. Emeklerinizin çalınmasına, pazarlanmasına karşıyım .Şu anda çalınabilecek bir emeğim olmasa da , her zaman sizlerle aynı fikirdeyim. sevgilerimle.

  • Nalan hanım, ne güzel anlatmışsınız, tebrikler vallahi 🙂
    İnşallah bizlerden çok postta adı geçen kişiler ilgilenir ve okur bu yaznızı, belki bişeyler dank eder kafalarına…
    Pinterest'te geçen birine yorum yazdım sonra polemiğe girmek istemedim sildim, sonra da pişman oldum 🙁 Benim yaptığım pek çok şeyi pinlemiş ama panosunun başlığını da "Benim Yaptıklarım" koymuş 🙁 "Hayır senin değil benim onlar" diye söylendim ama içimden 🙂
    Dur bi daha denk gelirsem yazayım bu sefer, gaz verdi bana bu yazınız 🙂
    Sevgiler

  • Benim bugüne kadar herhangi bir görselim çalındımı hiç bilmiyorum fark etmedim. Ama benim blog ismim çalındı. Kendilerini direk aradığımda 'bir isim tek sizin mi aklınıza gelir?'yanıtını aldım.
    Patentimi aldım yine aradım kendilerini aldığım cevap şok ediciydi. Kendilerini ilk günden itibaren uyarmış olsam da
    ısrarla kullanıyorlar. Sadece artık ismi ingilizce yazıp altına benim Markamı yazıyorlar.
    'Ürünleriniz kişiye özel ise isminizde size olsun lütfen'
    Artık benim işlemim hukuksal boyutlara taşınıyor kısa bir süre sonra, haydi hayırlısı.

  • Bu yazının çok işe yarayacağına şüphe yok. Çeşitli platformlarda paylaşmakta bize düşüyor. Eline sağlık Nalan.

  • Çok net mesajlı temiz ve esprili bir yazı hazırlamışsın Nalanım, yüreğine sağlık. Ama unuttuğun ve sıkça rastladığım birşey var ki senden alıp kullandığı hatta logonu silmek için saatlerce emek verdiği fotğrafına ondan da çalınmasın diye kocaman logolar basarlar:)) ki bu durum daha da içler acısı gelir bana yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış diye düşünerek. Ben gerçekten emek veren benzer hatta birebir aynısını yapan yaratıcılık yönünü kullanmayan özellikle yabancı sitelerdeki alıntı fikirleri kullandığı halde ben yaptım ben tasarladım diyerek böbürlenen bazı arkadşları da bu grupta değerlendiriyorum ki hiç olmazsa rengini değiştirin, kendinizden bir fiyonk ekleyin, bir fazla özellik katın değil mi ama? Aylar sonra yabancı bir siteyi gezerken bir yerde originaline rastlayınca benim yüzüm kızarıyor inan arkadaşım. Herşey esinlendirebilir insanı ve bu süreç bir tekerrür de oluşturur zaman içinde ama insanlar keşke o güzel duyguyu yaşayabilseler doğru bir çizgide yürüyerek…

  • Bu onu gerçekten internetten iş yapan insanlar için büyük bir sorun. Bu nedenle bu postu, bir bloggerın çok yerinde bir yazısı ve yerinde bir öfkesi olarak görüyorum. Devam yazılarını da bekleyeceğim. Sevgiler…

  • Bu konuyu detaylı olarak en güzel sen yazmışsın sevgili Nalan tebrik ederim:)
    Birde işin şu boyutu var ,beklemediğimiz en popüler üretici bile(isim vermiyorum,hep onunkiler kopyalanıyor çünkü o öyle sanıyor:) ) daha önce çalıştığın ürünü yapıyorsa ve ondan iyi kazanç sağlamışsa .
    Geçtiğimz haftalarda daha önce 3-4 ürünümü kopyalamış ve iyi kazanç sağlamış ve hala satmakta olan bir hanımefendi beni üyesi olduğum siteye şikayet etmiş:) ürünümü raporlamış .Bahsettiği kapı süsünü özellikle çalıştım ve sataşmaya geleceğini biliyordum:)neyse yabancı bloglardan esinlenirim falan dedi .Klasik laftır bu:) Bende sünnet magnetlerin,bjk kapı süsünün ,emzikli bebeklerin ilk üreteni olduğumu ,defalarca popüler üreticilerde dahil olmak üzere kopyalandığını,ve site de satılmakta olduğunu, bu ürünlerin yabancı bloglarda mümkün olmadığını cevap olarak yazdım:)Ve yazacak cevap bulamadı. Nedense insanlarda şu var, ben başkalarının çalışmalarını yapabilirim, başkaları yapamaz. Bu konuda apayrı ama biraz içimi dökmek istedim ,sevgilerimle…

  • muhteşem bir yazı olmuş.. o kadar çok maruz kalıyorum ki bunlara.. utanmadan ham fotoğrafları hem de yazıları kopyalayıp yeni site açmak isteyenlere paket olarak satanlar bile var. ancak telif hakları ile ilgili yasalar çok da yeterli değil maalesef..

  • Abla kutluyorum. Bu konu ile ilgili birçok kişinin ağzı yanık.Dile getirip blogunda paylaşıp yol açtığın için sadece alkışlıyorum.Bol bol kelime israfı yapmaya gerek yok. Bravo Nalan Abla.