Ahşap Rölyef Anahtarlık Yapımı

İlk ahşap rölyef çalışmam

İSMEK kurslarım keyifli bir şekilde devam ediyor. İlk rölyef çalışmam, ahşap rölyef anahtarlık yapımı oldu.

Anlayışlı, samimi bir hocamız ve harıl harıl çalışan bir sınıfımız var:) Karton, ahşap kaplama, yapıştırıcı, ahşap tutkalı, rölyef pasta, polyester tutkalı, buğday nişastası, peçete, irmik ve akrilik boyalar gibi malzemelerle çalışıyoruz.

ahsap rolyef anahtarlik yapimi

Ahşap rölyef anahtarlık yapım aşamaları

Hocamızın verdiği ölçüleri karton üzerine çizip, kenarlarında pay kalacak şekilde kestik. Ahşap kaplamayı makasla şeritler halinde kesip, evin alt kısmından başlayarak yukarıya doğru üst üste gelecek şekilde yapıştırdık.

Cam ve kapı pervazlarının önce iç daha sonra da dış kısımlarını yine ahşap kaplama şeritleri yapıştırarak hazırladık.

rölyef evden anahtarlık yapım aşaması

Henüz acemi olduğum için olsa gerek, bu aşama biraz sıkıcı geldi bana çünkü düzgün bir hat oluşturmada biraz zorlandım. Kapıyı ayrı bir yerde hazırlayıp monte ettim. Kapı tokmağı görünümü vermek için kapının üzerine metal görünümlü minik bir düğme yapıştırdım.

Ahşap şeritleri hobi malzemeleri dükkanından veya İsmeğin önüne gelen malzemeciden almak yerine keresteciden aldık. Evet yanlış okumadınız:) Daha ucuz oluyormuş, laf dinlerim ben.

rölyef dersi ilk çalışma

Evin yan fazlalıklarının, maket bıçağıyla kesmeden çizerek katlanabilir olmasını sağladık. Ek yerine dik boyutta kesilmiş ahşap kaplama yapıştırdık. Sıra boyama aşamasına geldiğinde işimiz kolaylaşmıştı:) Ben beyaz renkte akrilik boya kullanmayı tercih ettim.

3 boyutlu şekillendirme anlatımı

Evin çatısını yine kartonun üzerine çizip, çatı görünümü vermesi için bu kez oluklu mukavva ile kapladık. Kumaşla hazırladığım perdeyi pencerenin arka kısımından monte ettim. Evin alt kısmını, üzerine anahtar asılabilmesi için mantar pano ile kapladık. Mantar bölüm hala beyaza boyanmayı bekliyor. : )

Pencere önündeki saksı, kartonla kalıp çıkarılarak hazırlandı. Saksıdaki çiçekler ise tutkal ve irmikle hazırladığımız karışımla yapıldı. Böylelikle acemi işi ahşap rölyef anahtarlık çalışmam huzurlarınıza çıkabilmiş oldu. : )

İlginç Rölyef Çalışması

Yukarıda verdiğim ahşap rölyef anahtarlık, ilk çalışmamız olduğu için acemi işi dedim. Sırada ise oldukça profesyonel ve bir o kadar da ilginç bir çalışma var.

Ahşap rölyef yapımı için genellikle kasa üzerinde çalışırız. Peki ya bir ağaç kovuğu içerisinde rölyef ve minyatür çalışma fikrine ne dersiniz? Fotoğraftaki 3 boyutlu ahşap rölyef modeli fazlasıyla ilgimi çekti.

Çalışmayı yapan blog sahibesi çok küçükken annesinin kendisine aldığı kitapta gördüğü Jill Barklem çizimini yıllar sonra bir minyatür çalışmasına dönüştürmüş. İlginç olan diğer bir konu ise bu harika çalışmanın kendisinin ilk minyatür çalışması oluşu.

ahşap rölyef modeli ağaç kovuğunda rölyef minyatür çalışması

Şu detayların güzelliğine bakar mısınız?

rölyef resimleri

Esinlenilen çizim de işte bu. Çizimi ilk gördüğümde, çizimdeki ağacın şekliyle minyatür çalışmasındaki ağacın şeklinin neredeyse birebir olarak aynı oluşu dikkatimi çekti. Blogunu okumaya devam edince bunun aslında orjinal bir ağaç değil, mdf plakalarla kendisi tarafından hazırlanan bir tasarım olduğunu öğrendim.

El becerisinin yanında derin bir hayal ve estetik gücü işte böyle farklı çalışmalar ortaya çıkarıyor. Yürekten tebrik ederim.

Rölyefle ilgili diğer içeriklerim;

Evde Rölyef Hamuru Nasıl Yapılır?
nalanunal.com.tr/dekupaj-hamurumuzu-kendimiz-hazirlayalim-mi/

İç mekan çalışmam
nalanunal.com.tr/ikinci-ahsap-rolyef-panom/

Dış mekan çalışmam
nalanunal.com.tr/ilk-rolyef-panom/

Yorum Yazın

17 Yorum

  • Teşekkür ederim Gözde Hanım. Hobi veya rölyef malzemeleri satan yerlerden temin edebilirsiniz, ben İstanbul Pendik'de Kaplan tekstil'den almıştım.

  • selam ben de bu sene rölyefe başladım biz de ilk anahtarlıkla buna benzer bir çalışma yaptık.Ellerinize sağlık.
    Siz nerede gidiyorsunuz.
    Kolaylıklar dilerim.
    Sevgiler

  • Sağol Edebiyat'çım:) Anahtarlık olarak yaptırıldı ama sağlamlık konusunda ben de aynen senin gibi düşündüm, onun yerine post it yapıştırıp notluk olarak da değerlendirilebilir.

  • Sevgili Eda, vakit ayırabilirsen, haftada bir gün ismeğin rölyef kursuna giderek çok daha güzellerini yaparsın:)Yorumun için teşekkür ederim.

    Sevgili hayat Cafe, bloğunu yorumunla birlikte keşfettim, ben de takipteyim. Yorumun için teşekkür ederim.

  • Biraz uykuya yattım bugün neler olmuş burada, yeni gördüm vallahi 🙂 Bayıldım Nalan; ne güzel olmuş çok şirin ve kusursuz görünüyor, üstelik işe yarayacak bir çalışma heyecanla yeni eserler bekliyorum senden, kolay gelsin tatlım 🙂

  • Bir kere çok da güzel olmuş arkadaşım kendine haksızlık etme…
    dediğin gibi sabır isteyen bir uğraş ama ne demişler emeksiz yemek olmazmış. Hoşçaka kal canım…

  • Amanda aman bir sürü güzel yorum okumak pek bir zevkli:)

    Her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim:)Size acemi işi gibi gelmemiş olabilir ama bir de rölyef sınıfına 2 yıldır gelenlerin yaptıklarını fotoğraflasam benimkini rölyefden bile saymazsınız:)

    sevgili berceste, ahşap rölyef malzemelerinin bir bölümünü kırtasiyeden, bir bölümünü de hobi malzemeleri satan yerlerden temin ediyorum. Ahşap boyama malzemeleri satan yerlerde oluyor genellikle. Hadi bakalım, inşallah bebek evini yaparsın ve görürüz, teşekkürler ziyaretin için:)

  • Sağol hobivakti:)İrmik ve tutkalı karıştırarak bir hamur haline getidik, saksının içine doldurup alacalı bir şekilde yeşile boyadık. Çok ince uçlu bir fırçayla da pembe noktalar yapıp çiçek görünümü verdik.

  • Zaman zaman bloglarda rastlıyordum, rölyef çalışması diye yazıyorlardı ama ben bu konuda bilgisiz olduğum için ne olduğunu çakamamıştım. Sayende anlamış oldum, detaylı anlatımın için teşekkürler. 🙂

    Ayrıca senin yaptığında harika görünüyor.

    Zaman zaman böylesi anlatımlar yaparsan mutlu olurum.

    Mesela çiçekleri nasıl yaptınız? 🙂

  • nalan abla bu evi bana vericeksin dimi? senin elinin değdiği bir eve uzaktan bakmak da güzel bu yorumu sakın yayınlama:D mesela bunu deniz kenarına götür koy al bana deniz manzaralı ev dimi:D:D:D:D ayy çok hoşuma gitti bu rölyef ne zevkliymiş senin yerinde olmak isterdim herşeyi böyle masaya koyup oturup saatlerce yapıp herşeyi unutmak ama perdeyi sevmedim sanki ya dantel mantel olaydı soluk kalmış:D terlik gelmeden kaçtım ben mucuklar:D

  • Nalan Hanım Merhaba,
    Aramıza hoşgeldiniz diyorum. İnanın çalışmalar büyüdükçe, çok ama çok daha fazla zevk alacaksınız. Ellerinize sağlık. Sevgilerimle,NURDAN