Muhteşem Lezzette Doğrama Turşu Tarifi

doğrama turşu tarifi

Turşu yapmayı düşünenler ve tarif arayanlar için tadına doyamayacağınız, iyi ki denemişim diyeceğiniz muhteşem bir tarif. Ben yıllardır hep bu şekilde yapıyorum. İşte doğrama turşu tarifi.

Her ne kadar doğrama turşu olarak tanımlasam da halk arasında kaşık turşu, cilveli turşu veya susuz turşu gibi bir çok farklı isimle de anılıyor.

İçinde su yok, susuz turşu da diyebiliriz. Kalın tuz yerine ise normal tuz kullanıyoruz. Sebzeler bütün olarak değil, doğranarak kullanıldığı için sunum olarak da çok estetik duruyor.

Toplamda 7 kilo sebze ve bir orta boy beyaz lahanadan yapılıyor, malzemeleri kendi isteğinize göre de seçebilirsiniz ama kg. ölçülerine dikkat edilmesi gerekiyor aksi taktirde sirke ve tuz oranı eksik veya fazla gelebilir.

Ben 3 litrelik kavanozlardan kullanıyorum, iki tam dolu biri de yarım olmak üzere toplamda 2.5 kavanoz turşu çıkıyor.

Doğrama Turşu Tarifi Malzemeleri

  • 2 kg. kornişon salatalık
  • 1 kg. Acur
  • 1 kg. Taze Kırmızı biber
  • 1 kg. Yeşil biber
  • 2 kg. havuç
  • 1 orta boy beyaz lahana
  • 2 demet maydanoz
  • 1 demek kereviz sapı
  • 250 gr. sarımsak
  • 1,5 kg. sirke
  • 1.5 su bardağı normal sofralık tuz
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra büyükçe bir kabın içerisine (kavanozlara değil) hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde doğruyoruz. Büyükçe bir kap dedim ama normalde evlerimizde bu ölçülerde bir kap bulmak pek mümkün değil, sadece turşu yapmak için bir tane edinebilirsiniz.

Doğrama işlemi bittikten sonra 1.5 su bardağı sofralık tuzu malzemelerin üzerine döküp, tuzla malzemeleri ovuyoruz ve tam 1.5 saat o şekilde bekletiyoruz.

Sebzeler 1.5 saatin sonunda sularını salmış oluyorlar. Malzemeleri, üzerine sirke, sarımsak ve limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurup, sirkeli tuzlu suyu kavanozlara eşit oranda paylaştırıyoruz.

Tüm suyu kullandığınızdan emin olun. 10 gün sonra turşunuz hazır.

Kıyma turşu tarifi
doğrama turşu malzemeleri

Fotoğraftaki malzemeler yukarıdaki ölçülerden fazladır, sizi yanıltmasın. Fotoğraflar 2007 yılına ait, o dönemde ev yemekleri yapan bir Cafe işletiyordum, Cafe için yaptığım turşuları fotoğraflamıştım. Bu seneki doğrama kıyma turşumu ise 1 hafta önce kurdum, 1 haftaya kalmaz hazır olur.

kıyma turşu nasıl yapılır - Denenmiş turşu tarifi
8 yumurtalı revani tarifimi incelediniz mi?

nalanunal.com.tr/favori-tatlim-revani-tarifi/

Yorum Yazın

31 Yorum

  • normal sofralık tuz erimesine neden olmuyormu sebzelerin turşuluk tuz kullansak, birde su yetmez ise doldurmaya kavanozları öneriniz nedir

    • Bu tarifin özelliği sofra tuzu kullanılması ve sebzelerin suyuyla hazırlanması. Kışlık turşu gibi çok uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız turşuluk tuzla bir deneyin. Ben hiç demedim.

      Suyu az gelmeyecektir çunku sebzeleri tuzla iyice ovduktan sonra beklettiğinizde sebzeler kendi sularını salacak.

    • 7 kilo sebze ve 1 adet lahana için çok değil. Bu arada turşuluk kalın tuz değil, klasik sofra tuzu kullanıyorum.

  • Özge Hanım, ne mutlu bana, güzel geri dönüşünüz için ben de teşekkür ederim. Tarifte 7 kilo sebze ve 1 orta boy lahana için 1.5 su bardağı tuz kullandığımı dikkate alırsak sadece 1 lahana için 1 bardak tuz çok fazla gelir. Eğer çok irice bir lahanaysa önce çeyrek bardak tuz ekleyip bir tadına bakın.

      • Nalan hanım turşu harika oldu iki yıldır yapıyorum yiyen herkes tarif istiyor yalnız ben bisey merak ediyorum içinde ki lahana bu şekilde harika oluyor tek başına lahana yı aynı tarifle yapsam olur mu az olan suyu ona yeter mi

          • Çok teşekkür ederim 1 su bbardağı tuz fazla olmaz mi peki bi lahana için çok sağolun kafama bisey takıldığı zaman hemen cvp veriyorsunuz böyle bi tursu tarifini öğrendiğim icin minnattarim size

  • Nalan Hanım, turşunuzu yaptım bugün. Aynı tarifiniz gibi ama suyunu doldurduğumda kab tam dolmadı su ekleyemeyiz ne yapmak lazım acaba?

  • Malzemeleri iyice bastırın, hatta epey güç sarfederek bastırın ki arada hiç boşluk kalmasın ve tüm malzeme su içerisinde kalacak şekilde yerleşsin.

  • Bu tarif bol sirkeli olduğu için diğer turşulara oranla daha erken oluyor. Ben turşumu 8 gün önce yapmıştım, bugün arkadaşım gelince onunla beraber tadına baktık, tamamen olmuş kütür kütürdü.

  • Valla benimde ağzım sulandı hiç turşu kurmadım buranın hanımları çok hamarat muhakkak banada getiriyorlar ama bunu deneyeceğim..Havlulu dekopaj sanırım Filiz yollamıştı ben yollamadım yoksa sana maille gönderirim…

  • Sevgili Canan teşekkür ederim yorumun içn, denersen haberdar et bizi olur mu?:)

    Aslı'cım, turşu yapmayı hiç bilmeyenlerin de yapabileceği şekilde tarif verdim, hadi doğruu malzeme almaya, bugün turşu yapacaksın! 🙂

  • Bende bilmiyorum yapmayı, hiç denemedim nalan. Ama çok seviyorum. Ellerine saglık, çok güzel görünüyor..Acur, havuç, lahana, ve kelek dimi o? bayılırım ya 🙂

  • sevgili özlem, terracotta ve Ebru, yorumlarınız için teşekkürler:)

    Ebru'cum becerilmeyecek gibi değil, yarım ölçüden bi dene, sonrasında her sene yapacaksın. Garanti veriyorum:)

  • Nasıl güzel bir görüntü buuuu, gerçekten ağzım sulandı, çoook severim turşuyu, ama böylesini yememiştim… Bunu denemeliyimmmmm, hemen kopyalıyorum, çoook teşekkürler:)

  • Sağol mavicim, evet kütür kütür oluyor. Keşke gelsende yesen.

    Noblesse'cim haklısın, hazırda turşu olunca hemen hemen her yemeğin yanına yakışacak hazır bir çeşit oluyor.

  • nalan ablacımm ellerine saglık baya ugraştıcı ama yapması çok zevlik dimi yemesinden güzel kurması bikere komşumuz yapmıştı böyle sadece sirke ile hiç erimiyor diri dir kalıyor ve tadı dedigin gibi muhteşem bencede yemege gelcem :D:D